Näytä tilaus

Huhtikuu

Huhtikuussa viimeistään on puhdistuslento.

Pohjanvaihto.

Heti puhdistuslennon jälkeen (siis lähi päivinä) on hyvä käydä puhdistamassa pohjat. Vahva pesä tekee sen itsekin kevään aikana, mutta:

Pohjaa putsatessa tehdään ensimmäiset havainnot pesien tilasta ja joskus toimenpiteitäkin.

Jos pohjat oikein pestään, otetaan mukaan tarhalle puhdas pohja jokaista pesää varten.

Pesä nostetaan jalustan taakse vaikka vesikatolle ja pohja puhdistetaan isommista roskista tai vaihdetaan mukana tuotuun pestyyn.

Samalla tunnetaan onko pesä kevyt eli onko ruoka vähissä vai onko painoa riittävästi. Pohjan roskista oppii näkemään pesän koon ja onko kaikki hyvin. Epävarmassa tilanteessa voi pesää kallistaa ja altapäin kurkistaa miltä näyttää ja onko väkeä kuinka paljon. Joskus voi jo havaita äänestä ym. emottoman pesän ja sen voi yhdistää sanomalehdellä vahvaan pesään.

Meillä normaali pohjat vain putsataan lastalla ja ainoastaan hyvin likaiset ja ulostetut pohjat vaihdetaan ja viedään kotiin pestäväksi.

Viimeistään pohjanvaihdon yhteydessä poistetaan hiiriesteet ja laitetaan tilalle lentokiilat, mikäli sellaisia käytettään. Verkkopohjissa on matala lentoaukko, joka on aina kokonaan auki, eikä se tarvitse hiiriestettä. Muissa pohjamalleissa yleensä on isompi lentoaukko, joka tulee keväällä vähän supistaa lämmön ja ryöstön takia.

Ruokatilanne.

Muista, että heikko pesä tuskin koskaan tarvitsee ruokaa. Se ei ole kyennyt sitä sikiöinnillä kuluttamaan, eikä se pysty sitä hyödyntämään.

Suurimmassa nälkä vaarassa ovat isot ja vahvat pesät. Ruokaa tulisi normaali pesällä olla 10 kg. siis useampi kakku. Jos pesä on aivan nälkäkuoleman partaalla se on kuiva ja kevyt ja pitää rapisevaa kuivaa ääntä, voi kuolla jo päivän sisällä.

Kylmillä keleillä ja aikaisin keväällä voi olla parasta antaa pesälle ruokataikinaa tai toisesta pesästä ruokakakku.

Myöhemmin huhtikuussa voi vahvalle pesälle antaa 50% sokerilientä ruokintalaatikosta tai ruokinta kehällä.

Heikot ja emottomat pesät:

Aivan heikot pesät (alle 4 kehää mehiläisiä) eivät kykene yleensä vahvistumaan kevään aikana. ei ainakaan 10 kehän osastossa.

Ensinnä pitäisi väkisin tarkistaa onko pesässä normaali emo, joka saa aikaiseksi normaaleita sikiöitä. Jos pesä on emoton, tai siellä on kyttyrä emo, ei ole mitään tehtävissä. Vahvankaan pesän vanhat mehiläiset eivät ota keväällä vastaan uutta emoa. Kyttyrä emo pitää tappaa ja emoton pesä yhdistää toiseen vahvaan pesään, joka hetken hyötyy lisätystä väestä. Vahvan pesän päälle laitetaan sivu sanomalehteä ja emoton pesä sen päälle. Lehden läpi hajut tasoittuvat ja väki yhdistyy vähillä tappioilla.

Mikäli heikossa pesässä on emo ja normaalit sikiöt:

Laita oikein vahvan pesän päälle kaksi sanomalehden sivua ja sulkuristikko ja aseta heikko kunta nyt tähän päälle. Lentoaukkoa yläpesä ei tarvitse. Pesät yhdistyvät ja useimmiten molemmat emot säilyvät ja munivat. Myöhemmin kesällä voit nostaa taas pesän omalle paikalleen.

Mikäli sinulla ei ole vahvaa pesää, johon voisit heikon yhdistää ja heikossa pesässä on emo ja normaalit sikiöt: