Mehiläishoidon aloittaminen -aloittelijan perustarvikkeet

Meitä lähestytään aika ajoin kysymyksellä “Olen aloittamassa mehiläishoidon harrastuksena, mitkä ovat välttämättömimmät tarvikkeet ensimmäisenä vuotena?” Halusimme koostaa listan, josta löytyy meidän mielestämme tärkeimmät tarvikkeet mehiläishoitoharrastuksen aloittamiseen. Löydät tältä sivulta esimerkkituotteita, jotka valitsemalla harrastuksesi pääsee varmasti hyvään alkuun.

Vinkkejä mehiläisten hankintaan löydät tästä artikkelistamme.

Pesä

Mehiläisiä varten tarvitset pesän, joka koostuu seuraavista elementeistä riippumatta pesän valmistusmateriaalista: pohja, katto, sekä osastot joko Langstroth- tai Farrar-koossa. Osastoja suosittelemme hankkimaan vähintään kolme Langstroth- tai neljä Farrar-osastoa. Pohjaksi varma valinta on Honey Paw -verkkopohja. Pohjan verkkomateriaalina metalli on luonnollisesti pitkäikäisempi ratkaisu.

Puukehät voit hankkia joko valmiiksi koottuna tai osina. Osina myydyt kehät ovat hankintahinnaltaan edullisempia, mutta kehien kasaus ja langoitus vaatii hieman omaa työtä. Jos langoitat kehät itse, tarvitset kehäholkit ja ruostumattomasta teräksestä valmistettua kehälankaa. Kehiin tarvitset vahapohjukkeet avustamaan mehiläisten kennon rakennusta. Pohjuke ohjaa mehiläisiä rakentamaan suoria kennostoja, jotka helpottavat hoitajan pesäntarkastustyötä huomattavasti.

Suosittelemme aloittelijoille myös sulkuristikkoa, sen käyttö ei ole pakollista. Jos haluat käyttää sadonkorjuussa esimerkiksi mehiläispakoa on sulkuristikko kuitenkin välttämätön. Sulkuristikolla rajataan emon muninta pesän alaosaan, näin ollen tiedät aina mistä osastosta emon pitäisi löytyä. Muita tarpeellisia varusteita pesään ovat lentokiila ja hiirieste.

Esimerkkejä tuotteista alla.

Hoitotarvikkeet

Mehiläishoitaja tarvitsee pesällä ollessaan ainakin savuttimen, jolla rauhoitetaan pesän asukkaat ennen pesän avaamista. Savun haju saa vartijamehiläiset varoittamaan mahdollisesta metsäpalosta, jonka seurauksena pesässä olevat mehiläiset imevät itseensä mahdollisimman paljon hunajaa pesän hylkäämisen varalta. Savuttimeen tarvitset myös polttoainepellettejä. Näitä pellettejä käyttäessäsi syttypalat tai levy auttaa huomattavasti sytyttämistä.

Hoitaja tarvitsee myös pesällä ollessaan pesätaltan. Taltalla mm. irroitetaan mehiläisten yhteen kittaamat pesälaatikot toisistaan, “tiivistetään” kehiä pesälaatikon sisällä, poistetaan villirakennetta yms. Käyttötarkoituksia on yhtä paljon kuin käyttäjiäkin. Näitä löytyy useita eri malleja ja kokoja, valitse käteesi parhaiten sopiva malli.

Suojavarusteet

Huomaa, että mikään suojavaruste ei anna 100% suojaa mehiläistenpistoilta. Hoitaja on aina itse vastuussa omasta suojaamisestaan. Mehiläisistä ja hoitotavoista riippumatta on vaikeaa hoitaa mehiläisiä saamatta yhtään pistosta kesän aikana. Jokainen hoitaja löytääkin ajan myötä omaan käyttöönsä soveltuvat suojavarusteet.

Suoja-asuja löytyy useita erilaisia malleja. Asuja on saatavilla pelkästä suojahupusta ilmastoituun kokohaalariin. Sovittamalla ja kokeilemalla hoitaja löytää itselleen mieluisimman. Sama pätee suojahanskoihin.

Sadonkorjuu

Sadonkorjuu on mehiläishoitajan odotetuin työvaihe. Sadonkorjuuseen aloittava hoitaja tarvitsee ainakin harjan, jolla harjataan mehiläiset pois hunajakakuilta, kuorimahaarukan tai veitsen ja lingon. Lingolla irrotetaan hunaja hunajakakuista. Aloittavilla mehiläishoitajilla voi olla myös yhteinen linko, näin aloituskustannukset saadaan pysymään matalina. Lisäksi on hyvä varata erilaisia saaveja ja astioita, joihin hunaja voidaan varastoida.

Lopuksi vielä tärkeimmät tuotteet mehiläisharrastuksen aloittamiseen listattuna.