Ossi Nuutero 7-v näyttää, että Isän mehiläiset ovat rauhallisia. Ne ovat pitkän kasvatuksen tulos ja kuvassakin on kyse niin kutsutusta kennonrakentajasta, joka liittyy emonkasvatukseen.

 vuonna 2000 oli yrityksen nimi vielä Nuuteron Mehiläistarhat.

 HoneyPaw kevytpesä tuotteet ovat Mesimestarin Omaa kehitystyötä ja valmistettu Suomessa.

Tarinamme

Hunaja oli hyvää ja sitä sai liian harvoin.

Siksi Juha päätti hankkia jo 14 vuotiaana oman mehiläispesän. Elettiin vuotta 1976 ja Luonnosta ja kasveista kiinnostunut Juha sai puhuttua vanhemmat ympäri uuden hyvän ja kehittävän harrastuksen rahoittajiksi. Näin hankittiin ensimmäinen mehiläispesä ja uusia kokemuksia. Silloiset mehiläiset olivat melko vihaisia häirittäessä eivätkä tykänneet luopua hunajistaan. Puoli ämpärillistä oli ensimmäisten vuosien sato, eikä sitä tarvinnut pakata, vaan suoraan ämpäristä syötiin ja aika nopeasti se aina loppui.

Mehiläishoito säilyi harrastuksena läpi opiskeluajan. Mitään tukikohtaa toiminnalle ei ollut ja linkous ja tavaroiden varastointi oli ystävien ja tuttavien varassa hunajapalkalla.

1988
Hortonomiksi valmistunut Juha päätti hankkia oman kiinteistön, jossa voisi asumisen lisäksi jatkaa mehiläishoitoa ja saada hunajasta lisäansioita. Palkka ei sopivan talon velkoihin riittänyt, joten pankinjohtajalle näytettiin laskelma tulevista hunajatuloista. Pankkiiri vilkaisi paperia ja sanoi: ”Eivät ole mehiläisesi taitaneet tuottaa ennenkään sitä mitä olet laskenut”. Eikä lainaa herunut. Periksi antaminen ei ole kuitenkaan kuulunut Juhan toimintatapoihin ja lopulta oikea pankki löytyi.

1990
Kuten pankinjohtaja tiesi, eivät mehiläiset tuottaneet aivan laskettua määrää ja koska periksi ei annettu, pesiä laitettiin lisää. Siitä taas seurasi ettei Juha ehtinyt käydä oikeissa töissä, ja hänestä tuli täysipäiväinen ja ammattimainen mehiläistarhaaja.

1991
Suomen Mehiläishoitajain Liitto valitsi Katariina ja Juha Nuuteron vuoden mehiläistarhaajiksi. Olimme jo tuolloin Suomen mitassa merkittävä mehiläisemojen kasvattaja ja jalostaja. Palkkatulon jäätyä pois oli tuotantoa tarvinnut lisätä ja investoida tilojen kunnostukseen ja linkolinjaan sekä astioihin. Se taas vaati lisää luottoa ja siitä syystä tuotantoa piti lisätä.

1995
Sivutoimeen hyvin riittävät tilat ja tontti kävivät ahtaaksi ja uusia tuotantotiloja varten ostettiin metsätila Vesilahden Viraanperältä.

1997
Tontille valmistui hakelämpökeskus ja puuverstas.

1998
Toiminta siirtyi uuteen linkoomoon, jossa oli aluksi kovin väljää.

2000
Nuuterot muuttivat tuotantotilojen vieren rakennettuun asuntoon, joka tosin valmistui vasta 10 vuotta myöhemmin.
Vesilahden yrittäjät huomioivat Katariinaa ja Juhaa vuoden yrittäjä tittelillä.

2002
Varroapunkki oli ollut suomalaisten riesana jo pidempään, ja sen torjuntaan kaivattiin uusia konsteja. Tutun tutkijan vinkistä (Kaspar Ruoff) uhmasimme byrokratiaa ja haimme luvat Tymoltyynyn valmistukseen ja myyntiin. Tymol on tinjamin aromiaine ja luonnossa esiintyvä yhdiste, josta ei jää hunajaan haitallisia jäämiä. Siitä tulikin heti suosittu tuote punkin torjuntaan, koska se kelpaa myös luomuhunajan tuotannossa. Tymoliakin käytetään aina vasta sadonkorjuun jälkeen.

2003
Ensimmäisenä hunajan pakkaajana Suomessa teimme hunajasta tuoteperheen. Osasimme pakata erikseen pehmeää ja kovempaa eli lohkeavaa hunajaa. Pehmeä hunaja saatiin niin pehmeäksi, että sitä voidaan pakata myös puristepulloon.

2004
Yrityksen nimeksi tuli nyt tuoteperheen mukaan Mesimestari Tmi. Hunajan markkinointi aloitettiin valtakunnallisesti ja Mesimestarin hunaja levisi koko Suomeen Prismojen ja S-kauppojen kautta.

2007
Mesimestarin hunaja oli jo neljänneksi myydyin hunaja Suomessa.

Vuosien varrella varsinkin mehiläishoitotarvikkeiden myynti on kehittynyt voimakkaasti ja Mesimestarilla onkin nimissään monia keksintöjä ja innovaatioita alalle. Kaksi patenttiakin.

Teimme ensimmäisenä kevytpesiin liimattavat tappiliitokset. Toimme markkinoille lämpöä kestävät muovikehät. Patentoimme viiltokuorimen ja tuuletuspohjan ja kehitimme pohjaan integroidun siitepölynkeräimen.

2012
Mesimestari Tmi. jakautui Mesimestari Oy:ksi ja Hunajatila Nuuteroksi. Molemmat yritykset ovat Juha ja Katariina Nuuteron omistuksessa ja vastuulla.
Hunajatilalla on mehiläispesiä tuotannossa noin 1000 kappaletta ja ne pölyttävät kukkia eteläisellä Pirkanmaalla.

2013
Patentoitu viiltokuorin voitti hopeaa Apimondia-messuilla Kiovassa. Apimondia on mehiläishoitajien maailmanjärjestö.

2015
Mesimestarilla on ensimmäisen kerran oma osasto Apimondia-messuilla, ja vientiin, jota on toki ollut jo pidempään, aletaan panostaa hieman enemmän.