Tee itse mehiläisvahakynttilä

Mehiläisvahakynttilä on mukava ja omaperäinen lahja annettavaksi ja myös kaunis kodin koriste. Vahakynttilän valmistaminen on helppoa eikä vaadi aiempaa kokemusta kynttilöiden valmistamisesta.

Perinteinen mehiläsvahakynttilä mikä valmistetaan aidosta mehiläisvahasta tuoksuu miellyttävältä ja palaa puhtaasti. Mehiläisvahakynttilöiden valmistus kotona onnistu vaivattomasti ja kohtuulliseen hintaan. Kynttilöihin voi myös halutessaan listätä erilaisia tuoksuja eteeristen öljyjen avulla. Seuraavaksi muutama esimerkki kynttilöiden valmistamisesta.

Kaikki mehiläisvahakynttilän valmistamiseen liittyvät tarvikkeet löydät tästä linkistä

Mehiläisvahalevystä tehty kynttilä:

Mehiläisvahalevystä syntyy erittäin helposti ja nopeasti näyttäviä kynttilöitä. Kynttilöiden valmistukseen tarvitse ainoastaan:

  • Mehiläisvahalevyjä
  • Sydänlankaa

Muottiin valettu mehiläisvahakynttilä:

Mehiläisvahakynttilä voidaan valmistaa myös muottiin valamalla. Näin syntyy näyttäviä, kauniita ja koristeellisia kynttilöitä jotka ovat erinomaisia lahjoja käsintehtyinä. Valettu kynttilä syntyy helposti oikeilla apuvälineillä ilman merkittävää ajankäyttöä. Valettujen vahakynttilöiden valmistamiseen tarvitaan:

  • Mehiläisvahalevyjä
  • Sydänlankaa
  • Puutikku (esim. varrastikku)
  • Vahansulatus kattilan (myös ylimääräinen keittokattila kotoa käy)
  • Silikoonisen kynttilämuotin

Vahalevykynttilän valmistus:

Leikkaa vahalevy ja sydänlanka sopivan mittaiseksi. Leikkaamalla vahalevyä vinottain (pyörityssuunnan mukaan) saat kynttilälle haluamasi muodon.vahalevyn ja sydänlangan leikkaus

Aseta sydänlanka kynttilän pituussuunnan mukaisesti, niin että lanka tulee hieman yli yläpäästä (sytytyslangaksi) ja on tasassa kynttilän pohjan kanssa.sydänlanka

Paina lanka kevyesti kiinni vahalevyyn (voit myös taittaa alkupään reunaa sydänlangan päälle). Aloita kyttilän rullaaminen tasaisesti langan reunasta aloittaen.

Rullaa kynttilä loppuun asti ja painele ulkoreuna varovasti kiinni kynttilään.

Muottikynttilän valmistus:

Leikkaa sydänlanka reilusti muottia pitemmäksi. Pujota sydänlanka silikoonimuotin pohjan aukosta puutikun avulla ja vedä lanka sisäkautta ylöspäin. Jätä n. 3-5 cm lankaa ulos pohjasta (älä vedä langan päätä silikoonimuottiin asti jotta lanka pysyy kireällä ja suorassa). Pyöritä sisäkautta vedetty lanka kireäksi puutikun ympärille ja aseta tikku poikittain kynttilämuotin täyttöaukon päälle. Yritä saada sydänlanka mahdollisimman keskelle kynttilää. Pyöritä muotinympärille lankaa tueksi 2-3 eri kohtaan pituussunnassa (voit käyttää sydänlankaa tai kuminauhaa)

Sulata mehiläisvaha kattilassa nestemmäiseksi (n. 60 celcius asteiseksi, huom suosittelemme käyttämään haudekattilaa. Mehiläisvaha leimahtaa alhaisessa kuumuudessa) ja kaada sillikoonimuotti täyteen vahaaVarmista että vaha menee tasaisesti koko muotin täydeltä. Kun vaha on viilentynyt muotissa ja muuttunut jälleen kiinteäksi, poista muottia tukevat langat tai kuminauhat ja poista tikku sydänlangan ympäriltä. Poista silikoonimuotti varovasti kynttilän ympäriltä. Leikkaa ylimääräinen sydänlanka pois kynttilän pohjasta ja lyhennä “sytytyslanka” haluamasi mittaiseksi. Halutessasi voi kastaa sytytyslangan vielä vahassa. Jos kynttilän pohjassa on vahajäämiä, voit poistaa ne varovasti terävällä veitsellä leikaten.