Historia

Hunaja oli hyvää ja sitä sai liian harvoin.

Siksi Juha Nuutero päätti hankkia jo 14-vuotiaana oman mehiläispesän. Elettiin vuotta 1976, kun luonnosta ja kasveista kiinnostunut Juha sai puhuttua vanhemmat ympäri uuden hyvän ja kehittävän harrastuksen rahoittajiksi. Näin hankittiin ensimmäinen mehiläispesä ja uusia kokemuksia. Silloiset mehiläiset olivat häirittäessä melko vihaisia, eivätkä tykänneet luopua hunajistaan. Ensimmäisten vuosien sato oli puoli ämpärillistä, eikä sitä tarvinnut pakata, vaan se syötiin suoraan ämpäristä ja se loppui aina aika nopeasti.

Mehiläishoito säilyi Juhan harrastuksena läpi opiskeluajan. Mitään tukikohtaa toiminnalle ei ollut, ja linkous ja tavaroiden varastointi oli ystävien ja tuttavien varassa hunajapalkalla.

Opiskeluiltaan hortonomiksi valmistunut Juha päätti hankkia oman kiinteistön, jossa voisi asumisen lisäksi jatkaa mehiläishoitoa ja saada hunajasta lisäansioita. Palkka ei sopivan talon velkoihin riittänyt, joten pankinjohtajalle näytettiin laskelma tulevista hunajatuloista. Pankkiiri vilkaisi paperia ja sanoi: ”Eivät ole mehiläisesi taitaneet tuottaa ennenkään sitä mitä olet laskenut” – eikä lainaa herunut. Periksi antaminen ei ole kuitenkaan kuulunut Juhan toimintatapoihin ja lopulta oikea pankki löytyi.

Kuten pankinjohtaja tiesi, eivät mehiläiset tuottaneet aivan laskettua määrää. Koska periksi ei annettu, pesiä laitettiin lisää. Siitä seurasi, ettei Juha ehtinyt käydä oikeissa töissä ja niin hänestä tuli täysipäiväinen ja ammattimainen mehiläistarhaaja.

Vuoden mehiläistarhaajat 1991

Vuonna 1991 Suomen Mehiläishoitajain Liitto valitsi Katariina ja Juha Nuuteron vuoden mehiläistarhaajiksi. Olimme jo tuolloin Suomen mitassa merkittävä mehiläisemojen kasvattaja ja jalostaja. Palkkatulon jäätyä pois, oli tuotantoa tarvinnut lisätä ja investoida tilojen kunnostukseen, linkolinjaan sekä astioihin. Se taas vaati lisää luottoa ja siitä syystä tuotantoa piti jälleen lisätä.

Mehiläishoitaja hoitamassa mehiläisemoja
Emonkasvatusta viraanperällä.

Tuotannon lisääntymisen johdosta tilat Vesilahden Kirkonkylällä kävivät auttamattoman ahtaaksi. Uusia tiloja varten Vesilahden Viraanperältä ostettiin metsätila, jonne ensimmäisenä rakennettiin hakelämpökeskus sekä puuverstas. Lopulta vuonna 1998 toiminta siirtyi uuteen linkoomoon, jossa oli alkuun kovin väljää. Vähitellen väljään löytyi täytettä myös mehiläistarvikemyymälän myötä. Tarvikkeiden myynnin kehittyminen loi monia keksintöjä alalla ja kaksi pantenttiakin. Teimme ensimmäisenä kevytpesiin liimattavat tappiliitokset ja toimme markkinoille lämpöä kestävät muovikehät. Patentoimme viiltokuorimen, tuuletuspohjan ja kehitimme pohjaan integroidun siitepölynkeräimen.

Mesimestarin kehittämä viiltokuorin
Patentoitu viiltokuorin

Vuonna 2002 varroapunkki oli ollut suomalaisten riesana jo pidempään, ja sen torjuntaan kaivattiin uusia konsteja. Tutun tutkijan vinkistä (Kaspar Ruoff) uhmasimme byrokratiaa ja haimme luvat Tymoltyynyn valmistukseen ja myyntiin. Tymol on tinjamin aromiaine ja luonnossa esiintyvä yhdiste, josta ei jää hunajaan haitallisia jäämiä. Siitä tulikin heti suosittu tuote punkin torjuntaan ja se kelpaa myös luomuhunajan tuotannossa.

Vuonna 2013 Mesimestarin patentoitu viiltokuorin voitti hopeaa Apimondia-messuilla Kiovassa. Apimondia on mehiläishoitajien maailmanjärjestö. Seuraavilla Apimondia-messuilla Mesimestareilla oli ensimmäistä kertaa oma osasto ja vienti Honey Paw -tuotteilla lisääntyi entisestään.

Juha Nuuteron palkintojenjaossa Apimondia-messuilla 2013.
Viiltokuorin voittaa hopeaa Apimondia 2013 Kiovassa

Ensimmäinen hunajan tuoteperhe

Mesimestarin ensimmäisiä hunajatuotteita
Se ensimmäinen hunajatuoteperhe

Mesimestari loi ensimmäisenä hunajan pakkaajana Suomessa hunajasta tuoteperheen. Osasimme pakata erikseen pehmeää ja kovempaa eli lohkeavaa hunajaa. Pehmeä hunaja saatiin niin pehmeäksi, että sitä voidaan pakata myös puristepulloon. Yrityksen nimeksi tulikin nyt tuoteperheen mukaan Mesimestari Tmi. Hunajan markkinointi aloitettiin valtakunnallisesti ja Mesimestarin hunaja levisi koko Suomeen Prismojen ja S-kauppojen kautta.

Myöhemmin Mesimestari Tmi. jakautui Mesimestari Oy:ksi ja Hunajatila Nuuteroksi. Molemmat yritykset ovat Juha ja Katariina Nuuteron omistuksessa ja vastuulla. Hunajatilalla oli mehiläispesiä tuotannossa noin 1000 kappaletta ja ne pölyttivät kukkia eteläisellä Pirkanmaalla.

Mesimestari Oy tänään

Toimittajaverkostoomme kuuluu satoja mehiläishoitajia, joiden kotimainen laatuhunaja löytää tiensä kuluttajien ruokapöytään Mesimestarin pakkaamana. Toimimme yhteistyössä suoraan keskusliikkeiden kanssa ja keskitetty toiminta mahdollistaa pientuottajan hunajan pääsyn kaupan hyllylle tehokkaasti ja ympäristöä säästäen muiden kuljetusten mukana.

Honey Paw -kevytpesät sekä -koneet ovat saatavilla useammissa maissa, joissa mehiläistenhoitoa esiintyy. Tuoteperhe on kasvanut aina ammattitason mehiläistarhauksessa käytettäviin linkolinjoihin asti. Lisääntyneen tarvikekaupan myötä Mesimestari luopuikin mehiläistarhoistaan keväällä 2019, mutta samojen tarhojen hoitoa jatkavat osaavat sopimustuottajamme.