Vahapalvelut

Ostamme mehiläisvahaa hintaan 9,50 €/kg (7,66 € alv 0%)

Mesimestari tarjoaa seuraavat vahapalvelut mehiläishoitajille.
Hinnat sisältävät arvonlisäveron.

– Romuvahan sulatus: 3,00 € / saatu kilo

– Puukehien desinfiointi: 0,35 € / kpl kun kehät on tuotu kennoineen. Pelkkien kehien keitto 0,45 € / kpl

– Vahan vaihto pohjukkeiksi tai oman vahan valmistus levyiksi: 3,00 € / kg

– Pohjukkeet saa halutessaan omasta vahasta, kun tuotu määrä väh. 100 kg

Romuvahaa ja puhdistettuja klimppejä ostamme ympäri vuoden.

Huom! Vahat ja kehät tulee hakea pois viimeistään neljä viikkoa ilmoituksen jälkeen. Tämän jälkeen veloitamme säilytyksestä 10€/lava alkavalta viikolta.

Luomuvaha

Käsittelemme, myymme ja ostamme myös luomuvahaa. Olemme liittyneet luomuvalvontaan ja noudatamme luomusäädöksiä. Meille toimitettavat luomuvahaerät tulee merkitä selvästi ja näkyvästi luomuvahaksi.

Sisältö piilotettu evästeasetusten vuoksi. Hyväksy preferences, statistics, marketing -evästeet, jotta voit katsoa sisällön.

Kysy lisää: mesi@mesi.fi tai soita 040 663 6630.

Vahalevyt valmistamme uusilla ja nykyaikaisilla saksalaisilla koneilla, joihin meillä löytyy kaksi eri kennokoolla ( 5,2 ja 5,4) olevaa valssia. Vahalevyt valmistetaan kaksivaiheisella menetelmällä, jossa ensin tehdään suulakepuristamalla noin 3 mm paksuinen vahanauha, joka puristetaan ohuemmaksi vahalevyksi kennokuvioisen mankelin läpi. Näin saadaan kestäviä ja sitkeitä vahalevyjä, jotka eivät haperru vanhetessaan, kuten yksivaiheisesti valmistetut vahalevyt.

Vahan käsittelyyn meiltä löytyy asianmukaiset sisätilat, joten voimme tehdä töitä ympäri vuoden eikä tautien leviämisestä ole pelkoa.

Teemme vahapohjukkeet tarvittaessa myös luomutuotannon vahasta. Luomuvahaerät tulee merkitä selvästi ja näkyvästi luomuvahaksi.

Vahan toimitustavat

Voit tuoda vahat meille itse tai kuljetusyhtiön toimesta. Me pystymme tarjoamaan kohtuuhintaisia kuljetuksia Kaukokiidolla, joka onkin varteenotettava vaihtoehto etenkin, jos asut pidemmän matkan päässä. Jos tarvitset vahoille kuljetuksen, ota meihin yhteyttä ja kysy lisätietoja.

Pienet erät

Pienistä eristä (alle 40 litraa kuorimavahaa tai 40 kehää) emme voi selvittää tarkkaa painoa emmekä näin ollen voi tehdä hyvitystä. Huom! Otamme kyllä kuorimavahan vastaan, jollet pysty sitä sulattamaan, etkä halua hävittää sitä, mutta tällöin sulatamme sen muiden vahojen joukkoon. Suosittelemmekin pienien erien sulattamista esimerkiksi vanhassa kattilassa ja sen jälkeen viilenneen klimpin säilyttämistä ja tuomista isompana eränä. 

Romuvaha

Kuolleiden pesien kakkuja ja lingottuja hunajakakkuja ym. sekä kuorimavahaa voit toimittaa meille ympäri vuoden. Mikäli tuot kehät pesälaatikoissa, ne puretaan Mesimestarilla suuriin big-box-astioihin. Tyhjiä pesälaatikoita emme voi säilyttää, vaan ne pitää viedä pois heti. Hyvä tapa on myös laittaa muovi trukkilavalle ja latoa kehät lavalle. Lavat saadaan pois autosta pinkkarilla tai Avantilla. Alla oleva muovi kannattaa kääntää reunoista ylös, jotta mahdollista hunajaa ym. roskaa ei valu autoon, pihaan tai lattiallle.

Muovikehät

Vahojen sulatus muovikehistä ei menetelmillämme onnistu kannattavasti. Tämän vuoksi emme niitä ota vastaan. Muovikehistä vahat on poistettava mekaanisesti esim. peltilastalla, ja irroitetun vahan voi toimittaa Mesimestarille puhdistettavaksi. Muovikehien pesu käy kotioloissa vaikka painepesurilla.

Kuljetusautoon pakattuja puukehiä
Hyvin pakatut puukehät ovat helppo purkaa autosta.

Puukehät

Vahat sulatetaan ainalämpimissä astioissa, jotka lämpenevät oman metsän hakepuulla ja työtä tehostetaan höyryllä. Menetelmä säästää työtä ja sähköä, sillä aloitus- ja lopetusaikaa ei kulu lainkaan, kun astiat ovat aina noin 80 asteisia seinissä kiertävän kuuman veden ansiosta. Sulatettavan erän moskat ja vahat jätetään astiaan yön yli valumaan. Näin toimien moskaan jää vahaa erittäin vähän. Puukehät ovat sulatuksen aikana siististi verkkokorien telineissä ja niiden rakenne ja langat säilyvät näin parempana.

Asiakkaan halutessa, kehät niputetaan ja pestään kuumalla lipeävedellä ja huuhdellaan painepesurilla. Kun haluat käyttää puukehiä useita kertoja, kannattaa niiden kokoamisessa käyttää liimaa ja 0,5 mm teräslankaa. Keitetyistä kehistä langat saa kiristettyä kehälangan kiristimellä. Kiristys kannattaa tehdä vain osalle langan mitasta. Tällöin jäljelle jää suoraa lankaa, josta saadaan tehtyä kiristys kolmannella käyttökerralla.

Vahaklimpit

Jos olet itse sulattanut vahasi, voit toimittaa ne Mesimestarille milloin vain. Niiden painosta vähennetään arvioimalla 3-12 % roskaisuuden mukaan. Vahasta irtoaa aina desinfioitaessa siitepölyä ja 2 % vettä. Mikäli vahaklimpeistä on vaikeaa arvioida painoa, joudumme puhdistamaan ne erikseen ja punnitsemaan lopputuloksen. Tästä työstä veloitamme puolet romuvahojen puhdistushinnasta.