Ostamme hunajaa

Tälle sivulle on koottu hunajan tuottajille tietoa hunajan myynnistä Mesimestarille. Ostamme hunajaa sekä suurilta että pieniltä tuottajilta. Tavanomaisen hunajan lisäksi ostamme myös luomuhunajaa. Otamme mielellämme vastaan myös pienempiä hunajaeriä. Hunajan toimittajille on laadittu ohjeet ja hunajan laatuvaatimukset, jotka löydät selaamalla tätä sivua alemmas.

Hunajan hinta

Hunajan hintaan vaikuttavat vuotuinen satomäärä ja vallitseva varastotilanne. Huonoina satokausina hunajan hinta on perinteisesti hieman noussut ja hyvinä kausina vastaavasti laskenut. Satokauden hunajan hinta selviää lokakuun aikana, jolloin tiedetään minkälainen satokausi on takana.

Hunajan toimittaminen

Voit toimittaa hunajaa arkisin kello 8.00-15.00. Tarkemmat toimitusohjeet löydät alempaa.

Omistusoikeus

Omistusoikeus maksamattomaan määrään toimitetusta hunajasta säilyy tuottajalla, kunnes kauppasumma on maksettu.

Tilitysaikataulu

Tilityshinta suoritetaan myynnin edistyessä markkina- ja varastotilanteen mukaan. Vastaanotettuja hunaja-astioita tyhjennetään kulloisenkin tarpeen mukaan, jonka jälkeen hunajan nettopaino selviää. Tarkkaa tilitysajankohtaa ei siis voida määrittää etukäteen.


Toimitusohjeet

Lataa Mesimestarin hunajan toimitusohjeet PDF-tiedostona.

Muoviastiat:
Hunaja tulee lähtökohtaisesti pakata Mesimestarin virallisiin 28 kg saaveihin. Viralliset saavimme ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä ja soveltuvat muutoinkin hunajan toimittamiseen. Niitä on helppo käsitellä ja pinota. Niissä on myös erittäin tiiviit ja useita käyttökertoja kestävä kansi. Kansien pitää olla tiiviitä ja ehjiä, koska astioita ei tyhjennetä heti, vaan ne saattavat joutua odottamaan tyhjennystä useita kuukausia ja hunaja voi ottaa ilmasta itseensä kosteutta. Pääsääntöisesti tuottaja tuo hunajat Mesimestarille itse. Mesimestarilla astiat nostetaan EUR-lavalle ja kokonaisuus punnitaan, jonka jälkeen lavaan/astioihin merkitään tuottajan nimi ja päivämäärä. Tuonnista tehdään myös vastaanottopöytäkirja, johon tiedot merkitään.


Kun astiat aikanaan tyhjennetään, punnitaan tyhjät astiat saman lavan kera ja näin saadaan hunajista nettopaino.  Tyhjät astiat pestään, kuivataan ja merkitään edelleen asiakkaan nimellä. Virallisten saavien pesusta ei veloiteta toistaiseksi mitään. Muiden astioiden pesusta veloitetaan 1,50 € /kpl. Jos toimitukseen on käytetty muita kuin virallisia astioita, asiakas voi noutaa astiat tai ne voidaan toimittaa matkahuollolla takaisin asiakkaan lukuun. Virallisia hunajasaaveja käytettäessä puhtaat saavit annetaan mukaan jo hunajan toimituksen yhteydessä. Useimmilla homma hoituu samalla käynnillä muun asioinnin ohessa. Huomaathan, että tyhjennysjärjestys ei ole tilitysjärjestys.

Pientuottajien hunajia Mesimestarin varastossa

Tynnyrit:
Isommat hoitajat laittavat hunajan usein tynnyreihin. Tynnyrin pitää olla kokonaan aukeava ja siinä tulee aina käyttää kertakäyttöistä, vahvaa ja elintarvikekelpoista tynnyrisäkkiä.
Tynnyrisäkki laitetaan puhtaan ja kuivan tynnyrin sisälle siten, että sen reunat taitetaan tynnyrin ulkopuolle ja kiristetään siihen täytön ajaksi pesien siirtoon tarkoitetulla liinalla. Tynnyri täytetään noin 10-5 cm vajaaksi ja tynnyrin päälle asetetaan hieman tynnyrin suuaukkoa isompi muovi. Tynnyrisäkistä saa leikattua useamman päälimuovin. Sen jälkeen asetetaan kansi paikolleen ja kiristetään se pannalla. Jos tynnyrit tuodaan tai noudetaan lavoilla, pitää lavojen olla ehdottomasti virallisia euro-lavoja, jotta ne kestävät varastoinnin lavahyllyssä. Kaksi tynnyriä / eur-lava.
Mesimestari voi noutaa isommat (yli 4000 kg) erät tuottajalta, riippuen matkasta ja ajankohdasta.

Tynnyriin pakattua hunajaa.

Laatuvaatimukset

Hunajan tulee täyttää lain ja asetusten vaatimukset. Tuotannossa ei saa käyttää antibiootteja, eikä kiellettyjä punkintorjunta-aineita.
Mesimestari valvoo jäämiä säännöllisin testein ja hoitaja on vastuussa tuottamastaan hunajasta. Sallittuja ovat Tymol, oksaalihappo ja muurahaishappo ohjeiden mukaan käytettynä.
Kosteuden tulee olla alle 18 %. Kosteammat erät pitää merkitä ja mainita asiasta tuodessa. 19-20 % kosteus saatetaan hyväksyä poikkeustapauksessa.
Hunajasta tulee olla poistettu isommat vahanmurut. Liian tarkkaa siivilöintiä ei kannata tehdä, koska Mesimestarilla kaikki erät siivilöimään joka tapauksessa. Tällä käytännöllä varmistamme, että hoitajat eivät joudu lämmittämään hunajaa siivilöinnin takia. Kaikkinainen lämmitys ja lämpimänä pito vähentää hunajan entsyymejä. Jos on riittävän suuri selkeytysastia, jossa hunaja voi selkeytyä (vahat nousevat pintaan), voidaan hunaja siirtää kuljetusastioihin ilman siivilöintiä.

Poikkeavat erät, kuten tattarihunaja tulee lingota erikseen. Tattari on hyvää erikoishunajaa, joka kuitenkin maustaa pieninäkin määrinä hunajan hyvin eri makuiseksi verrattuna normaaliin suomalaiseen luonnonkukkahunajaan ja aiheuttaa asiakkaissa epätietoisuutta. Suosittelemme tattarihunajan myymistä erikseen erikoistuotteena.