Ostamme hunajaa

Tälle sivulle on koottu hunajan tuottajille tietoa hunajan myynnistä Mesimestarille. Ostamme hunajaa sekä suurilta että pieniltä tuottajilta. Tavanomaisen hunajan lisäksi ostamme myös luomuhunajaa. Otamme mielellämme vastaan myös pienempiä hunajaeriä. Hunajan toimittajille on laadittu ohjeet ja hunajan laatuvaatimukset, jotka löydät selaamalla tätä sivua alemmas.

Hunajan hinta

Hunajan hintaan vaikuttavat vuotuinen satomäärä ja vallitseva varastotilanne. Huonoina satokausina hunajan hinta on perinteisesti hieman noussut ja hyvinä kausina vastaavasti laskenut. Satokauden hunajan hinta selviää lokakuun aikana, jolloin tiedetään minkälainen satokausi on takana.

Hunajan toimittaminen

Voit toimittaa hunajaa arkisin kello 8.00-15.00 tai voit käyttää edullista kuljetuspalveluamme, jolloin riittää, että pakkaat astiat valmiiksi kuormalavoille ohjeiden mukaisesti. Tarkemmat toimitusohjeet löydät alempaa.

Omistusoikeus

Omistusoikeus maksamattomaan määrään toimitetusta hunajasta säilyy tuottajalla, kunnes kauppasumma on maksettu.

Tilitysaikataulu

Tilityshinta suoritetaan myynnin edistyessä markkina- ja varastotilanteen mukaan. Vastaanotettuja hunaja-astioita tyhjennetään kulloisenkin tarpeen mukaan, jonka jälkeen hunajan nettopaino selviää. Tarkkaa tilitysajankohtaa ei siis voida määrittää etukäteen.


Toimitusohjeet

Lataa Mesimestarin hunajan toimitusohjeet PDF-tiedostona.

Muoviastiat:
Hunaja tulee lähtökohtaisesti pakata Mesimestarin virallisiin 28 kg saaveihin. Viralliset saavimme ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä ja soveltuvat muutoinkin hunajan toimittamiseen. Niitä on helppo käsitellä ja pinota. Niissä on myös erittäin tiiviit ja useita käyttökertoja kestävä kansi. Kansien pitää olla tiiviitä ja ehjiä, koska astioita ei tyhjennetä heti, vaan ne saattavat joutua odottamaan tyhjennystä useita kuukausia ja hunaja voi ottaa ilmasta itseensä kosteutta. Pääsääntöisesti tuottaja tuo hunajat Mesimestarille itse. Mesimestarilla astiat nostetaan EUR-lavalle ja kokonaisuus punnitaan, jonka jälkeen lavaan/astioihin merkitään tuottajan nimi ja päivämäärä. Tuonnista tehdään myös vastaanottopöytäkirja, johon tiedot merkitään.


Kun astiat aikanaan tyhjennetään, punnitaan tyhjät astiat saman lavan kera ja näin saadaan hunajista nettopaino.  Tyhjät astiat pestään, kuivataan ja merkitään edelleen asiakkaan nimellä. Virallisten saavien pesusta ei veloiteta toistaiseksi mitään. Muiden astioiden pesusta veloitetaan 1,50 € /kpl. Jos toimitukseen on käytetty muita kuin virallisia astioita, asiakas voi noutaa astiat tai ne voidaan toimittaa matkahuollolla takaisin asiakkaan lukuun. Virallisia hunajasaaveja käytettäessä puhtaat saavit annetaan mukaan jo hunajan toimituksen yhteydessä. Useimmilla homma hoituu samalla käynnillä muun asioinnin ohessa. Huomaathan, että tyhjennysjärjestys ei ole tilitysjärjestys.

Pientuottajien hunajia Mesimestarin varastossa

Tynnyrit:
Isommat hoitajat laittavat hunajan usein tynnyreihin. Tynnyrin pitää olla kokonaan aukeava ja siinä tulee aina käyttää kertakäyttöistä, vahvaa ja elintarvikekelpoista tynnyrisäkkiä.
Tynnyrisäkki laitetaan puhtaan ja kuivan tynnyrin sisälle siten, että sen reunat taitetaan tynnyrin ulkopuolelle ja kiristetään siihen täytön ajaksi pesien siirtoon tarkoitetulla liinalla. Tynnyri täytetään noin 10-5 cm vajaaksi ja tynnyrin päälle asetetaan hieman tynnyrin suuaukkoa isompi muovi. Tynnyrisäkistä saa leikattua useamman päälimuovin. Sen jälkeen asetetaan kansi paikolleen ja kiristetään se pannalla. Jos tynnyrit tuodaan tai noudetaan lavoilla, pitää lavojen olla ehdottomasti virallisia euro-lavoja, jotta ne kestävät varastoinnin lavahyllyssä. Kaksi tynnyriä / eur-lava.
Suuret, yli 4000 kg erät voimme noutaa itse tuottajalta tilanteen mukaan.

Tynnyriin pakattua hunajaa.

Hunajan kuljetuspalvelu

Hunajan toimittaminen voi olla vaivalloista ja aikaa vievää. Tähän tarpeeseen Mesimestari tarjoaa maltillisesti hinnoitellun hunajan kuljetuspalvelun. Kuljetuspalvelu on tuottajalle useimmiten rahallisesti ja ajallisesti kannattavin vaihtoehto ja sitä voivat käyttää niin yksityiset kuin yrityksetkin. Tuottaja pakkaa hunajat kuljetusvalmiiksi lavoille ja kun lava on valmis noudettavaksi, me hoidamme loput.

Kuljetuspalvelun hinta yhdelle lavalle on 99-199 euroa (sis. alv) ja lisälavat nostavat hintaa hieman. Lopulliseen hintaan vaikuttavat hunajan määrä ja etäisyys toimipaikkaamme. Kuljetuspalvelun hinta voidaan vähentää suoraan hunajasta tilitettävästä summasta, joten toimittajan ei tarvitse maksaa kuljetuksesta erikseen. Kysy lisätietoja tai tilaa kuljetus numerostamme 040 663 6630.

Pakkausohjeet hunajakuljetukseen

Hunaja-astiat lastataan eurolavalle, jonka mitat ovat 120×80 cm. Leveämpää FIN-lavaakin voi käyttää, mutta se nostaa hieman kuljetuksen hintaa. Yleisin käytössä oleva hunaja-astia on 28 kg saavi, joita voidaan pakata eurolavalle 16 kpl. Aiemmin käytössä olleita metallisankaisia 28 kg ämpäreitä mahtuu lavalle 22 kpl. Alla olevissa kuvissa näet astioiden asetteluohjeen.

Astioiden ympärille täytyy kietoa esimerkiksi kiristekalvoa, jotta ne pysyvät lavalla pinossa. Tarkoitukseen soveltuvaa kalvoa löydät verkkokaupastamme. On tärkeää, että astiat pysyvät paikallaan koko matkan, joten on hyvä pakata mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän. Astiat eivät saa ulottua lavan reunojen yli.

Lavan on oltava noudettavissa sellaisessa paikassa, että kuski saa sen pumppukärryillä helposti kyytiin.

Tyhjien astioiden palautus tai vaihto toteutetaan toimittajan toiveiden mukaisesti. Astiat voidaan lähettää Matkahuollolla tai Kaukokiidolla. Voit myös tulla myöhemmin hakemaan ne itse.

Voit kysyä lisätietoja kuljetuspalvelusta ja pakkaamisesta soittamalla meille.

Laatuvaatimukset

Refraktometri hunajalle

Hunajan tulee täyttää lain ja asetusten vaatimukset. Tuotannossa ei saa käyttää antibiootteja, eikä kiellettyjä punkintorjunta-aineita.
Mesimestari valvoo jäämiä säännöllisin testein ja hoitaja on vastuussa tuottamastaan hunajasta. Sallittuja ovat Tymol, oksaalihappo ja muurahaishappo ohjeiden mukaan käytettynä.
Kosteuden tulee olla alle 18 %. Kosteammat erät pitää merkitä ja mainita asiasta tuodessa. 19-20 % kosteus saatetaan hyväksyä poikkeustapauksessa.
Hunajasta tulee olla poistettu isommat vahanmurut. Liian tarkkaa siivilöintiä ei kannata tehdä, koska Mesimestarilla kaikki erät siivilöidään joka tapauksessa. Tällä käytännöllä varmistamme, että hoitajat eivät joudu lämmittämään hunajaa siivilöinnin takia. Kaikkinainen lämmitys ja lämpimänä pito vähentää hunajan entsyymejä. Jos on riittävän suuri selkeytysastia, jossa hunaja voi selkeytyä (vahat nousevat pintaan), voidaan hunaja siirtää kuljetusastioihin ilman siivilöintiä.

Poikkeavat erät, kuten tattarihunaja tulee lingota erikseen. Tattari on hyvää erikoishunajaa, joka kuitenkin maustaa pieninäkin määrinä hunajan hyvin eri makuiseksi verrattuna normaaliin suomalaiseen luonnonkukkahunajaan ja aiheuttaa asiakkaissa epätietoisuutta. Suosittelemme tattarihunajan myymistä erikseen erikoistuotteena.

Hunajan sopimustuotannosta ja hunajatilistä voit lukea lisää täältä.