Mitä oksaalihappo on ja mihin sitä käytetään?

Oksaalihappo

Oksaalihappo (COOH)2 on yksi voimakkaimmista orgaanisista hapoista. Se on nimetty Oxalis-kasvisuvun mukaan, johon kuuluu esimerkiksi tuttu käenkaali eli ketunleipä (Oxalis acetosella). Oksaalihappoa on monissa muissakin kasveissa, kuten pinaatissa, raparperissa, punajuuressa ja kaaleissa. Myös mantelit, vadelma ja peruna sisältävät runsaasti oksaalihappoa. Aine on lievästi myrkyllistä.

Oksaalihappoa käytetään mehiläistenhoidossa punkintorjuntaan. Tämän lisäksi sillä on lukuisia muita käyttötarkoituksia, kuten veneiden gelcoat-pinnan puhdistus, eräiden metallien puhdistus sekä esimerkiksi auton vanteiden pesu. Oksaalihappoa käytetään myös tummentuneen tai harmaantuneen puun vaalentamiseen. Oksaalihappo on edullista ja riittoisaa, sillä useimmiten seossuhteeksi ehdotetaan yhdeksän osaa vettä ja yksi osa oksaalihappoa. Näin yhdestä kilosta saadaan kymmenen litraa käyttövalmista pesuainetta.

Ainetta käsitellessä tulee muistaa, että oksaalihappojauhe ärsyttää ihoa ja hengitysteitä. Oksaalihappoa ei siis tule käsitellä paljain käsin ja etenkin sumutettaessa tulee käyttää hengityssuojainta.  

Löydät meiltä oksaalihappoa useissa eri kokoisissa pakkauksissa varmasti edulliseen hintaan. Katso alla olevat tuotteet:

Veneen pesu oksaalihapolla

Sekoita oksaalihappojauhetta lämpimään tai kuumaan veteen (10% happoa, 90% vettä). Seos on kätevintä levittää suihkepullolla, mutta työhön voidaan käyttää myös sivellintä, sientä jne. Levitä aine kuivalle, puhdistettavalle pinnalle. Lika alkaa liukenemaan muutamassa minuutissa, ja yleensä noin 10 minuutin jälkeen aine voidaan huuhdella pois. Voit tarvittaessa tehostaa vaikutusta harjaamalla pintaa. Seos voi liuottaa hieman myös pohjan myrkkymaalia, mutta sillä ei ole käytännön merkitystä.

Seosta käyttäessä tulee huolehtia riittävistä suojavarusteista. Käytä ainakin suojakäsineitä ja suihkuttaessa hengityssuojainta. Oksaalihapposumu on erittäin epämiellyttävän tuntuista hengittää.

Vanteiden pesu oksaalihapolla

Vanteiden pesu etenee samoin kuin veneenkin osalta. Oksaalihappo liuottaa vanteista likaa erittäin tehokkaasti, joskin pikiroiskeet tulee yleensä pestä erikseen siihen tarkoitetulla pesuaineella.

Tahrojen pesu vaatteista

Oksaalihappoa käytetään myös esimerkiksi hikitahrojen pesuun vaatteista. Jos ruokasooda tai sitruuna ei tehoa, kannattaa kokeilla oksaalihappoa. Herkimmille kangasmateriaaleille tämä ei kuitenkaan sovellu. Jauhetta sekoitetaan teelusikallinen desiin lämmintä vettä. Kokeile aineen vaikutus kankaaseen johonkin näkymättömään paikkaan ennen kuin levität seosta näkyvälle paikalle. Jos kangas vaikuttaa kestävän seoksen, voit aloittaa pesun. Happo huuhdellaan kankaasta lähes välittömästi pois, eli sitä ei jätetä vaikuttamaan kovinkaan pitkäksi aikaa. Toista käsittely tarvittaessa. Löydät valikoimastamme 75 gramman pussin, joka riittää tällaiseen käyttöön pitkäksi aikaa.

Oksaalihapon muihin käyttötapoihin löytyy runsaasti materiaalia ja ohjeita esimerkiksi YouTubesta ja keskusteluforumeilta. Kannattaa siis etsiä Googlella lisätietoja, kuinka voit käyttää oksaalihappoa tehokkaasti omiin tarpeisiisi.

Alla olevassa videossa vertaillaan oksaalihappoa muihin vaihtoehtoihin veneen pesussa.

Sisältö piilotettu evästeasetusten vuoksi. Hyväksy preferences, statistics, marketing -evästeet, jotta voit katsoa sisällön.