Tietoa mehiläisvahasta

Mehiläisvahalevyjä.

Mehiläiset käyttävät mehiläisvahaa pesäkennojen rakennusmateriaalina, mutta lisäksi vahaa käytetään paljon erilaisiin askartelukohteisiin, kosmetiikkaan ja käsitöihin. Mehiläisvaha on sataprosenttisesti luonnon oma tuote ja mehiläiset näkevät paljon vaivaa sen tuottamiseen. Mehiläisten vaharauhaset tuottavat vahaa hiutaleiden muodossa ja yksi hiutale painaa ainoastaan 0,2-1,3 milligrammaa. Yhteen vahakiloon tarvitaan siis n. 2 000 000 hiutaletta. Mehiläisvaha koostuu yli 300 eri aineesta ja monimutkaisuutensa ansiosta sitä on mahdotonta tuottaa synteettisesti.

Mehiläisvahan väri ja tuoksu

Vahan väri voi vaihdella suuresti. Vaaleimmat värit ovat vaaleankeltaisia, kun taas tummimmat voivat olla ruskeankeltaisia tai oranssinpunaisia. Värin lisäksi myös tuoksu vaihtelee suuresti vahaerien välillä. Joskus tuoksu voi olla voimakkaan hunajainen ja välillä vaha ei tuoksu lähes lainkaan.

Mehiläisvahan muut ominaisuudet

Mehiläisvaha ei liukene veteen, vaan ainoastaan esimerkiksi etanoliin ja tiettyihin öljyihin, rasvoihin tai vahoihin. Vaha muuttuu taipuisaksi noin 30 °C lämpötilassa ja vastaavasti viileä vaha murtuu helposti. Esimerkiksi mehiläisvahakynttilöiden pyörittäminen onnistuu kuitenkin normaalissa huonelämpötilassa.

Säilyttäminen

Vaha on erittäin hyvin säilyvää, eikä se oikein säilytettynä mene pilalle vuosikymmeniin. Vahan pintaan saattaa ilmaantua vaalea härmäkerros, joka ei kuitenkaan liity vahan laatuun vaan on normaali ilmiö. Härmän voi poistaa lämmittämällä vahaa varovasti esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Pieni lämmitys palauttaa levyjen alkuperäisen kirkkauden.

Mehiläisvaha on mehiläisten kennojen rakennusmateriaalia.

Vaha on hyvä säilyttää valolta suojattuna, sillä sen väri vaalenee UV-valon vaikutuksesta.

Mehiläisvahan käyttökohteet

Mehiläisten lisäksi myös ihmiset käyttävät vahaa moniin eri tarkoituksiin. Yleisimmät kohteet ovat kynttilät ja erilaiset kosmetiikkatuotteet. Lisäksi esimerkiksi puusepät käyttävät mehiläisvahaa puupintojen viimeistelyaineena. Puuseppäkäytössä mehiläisvahaan sekoitetaan usein muita toivottuja ominaisuuksia antavia ainesosia, kuten carnaubavahaa tai parafiinia.

Löydät vahalevyjä Mesimestarilta

Kynttilävahat myydään kennolevyinä tai rakeina, joista sen voi tarvittaessa myös sulattaa omaan käyttötarpeeseen sopivaksi. Alapuolella on muutamia suosittuja kynttilävahatuotteitamme.