Huhtikuu – tarkista ruokatilanne

Mehiläistarhaajat tarkistamassa mehiläispesiä

Puhdistuslento tapahtuu viimeistään huhtikuussa.

Pohjanvaihto

Heti puhdistuslennon jälkeen (siis lähipäivinä) on hyvä käydä puhdistamassa pohjat. Vahva pesä tekee sen itsekin kevään aikana, mutta pohjaa putsatessa tehdään ensimmäiset havainnot pesien tilasta ja joskus myös ensimmäiset hoitotoimenpiteet.

Jos pohjat päätetään pestä, tulee tarhalla olla mukana puhdas pohja jokaista pesuun vietävää pohjaa kohti. Pesä nostetaan jalustan taakse, vaikka vesikatolle ja pohja puhdistetaan isommista roskista tai vaihdetaan mukana tuotuun pestyyn pohjaan. Hyväksi havaittu keino on puhdistaa normaalit pohjat lastalla ja vaihtaa ainoastaan hyvin likaiset ja ulostetut pohjat sekä viedä ne pestäväksi kotiin.

Pesiä nostellessa tuntee, onko pesä kevyt, eli onko ruoka vähissä vai onko painoa riittävästi. Pohjan roskista oppii näkemään pesän koon ja sen, onko kaikki hyvin. Epävarmassa tilanteessa voi pesää kallistaa ja altapäin kurkistaa onko pesässä minkälainen mehiläisvahvuus. Joskus jo äänestä voi havaita emottoman pesän ja sen voi yhdistää sanomalehdellä vahvaan pesään.

Viimeistään pohjanvaihdon yhteydessä poistetaan hiiriesteet ja laitetaan tilalle lentokiilat, mikäli sellaisia käytetään. Honey Paw -verkkopohjissa on matala lentoaukko, joka on aina kokonaan auki, eikä se tarvitse hiiriestettä. Muissa pohjamalleissa on yleensä isompi lentoaukko, joka tulee keväällä vähän supistaa lämmön eristävyyden ja ryöstön eston takia.

Ruokatilanne

Muista, että heikko pesä tarvitsee tuskin koskaan keväällä ruokaa. Se ei ole kyennyt sitä sikiöinnillä kuluttamaan, eikä se pysty sitä hyödyntämään.

Suurimmassa nälkähädässä ovat isot ja vahvat pesät. Ruokaa tulisi normaalikokoisella pesällä olla 10 kg, siis useampi kakku. Jos pesä on aivan nälkäkuoleman partaalla, se on kuiva, kevyt ja pitää rapisevaa ääntä. Tällainen pesä on vaarassa kuolla nälkään jo muutaman päivän sisällä.

Kylmillä keleillä sekä aikaisin keväällä on parasta antaa pesälle ruokataikinaa tai toisesta pesästä ruokakakku. Myöhemmin huhtikuussa voi vahvalle pesälle antaa 50 % sokerilientä ruokintalaatikosta tai ruokintakehällä.

Heikot ja emottomat pesät

Heikot pesät (alle 4 kehää mehiläisiä) eivät kykene yleensä vahvistumaan kevään aikana. Ei ainakaan 10 kehän osastossa. Ensimmäiseksi pitäisi tarkistaa onko pesässä normaali emo, joka saa aikaiseksi normaaleita sikiöitä. Jos pesä on emoton, tai siellä on kyttyräemo, ei ole mitään tehtävissä. Vahvankaan pesän vanhat mehiläiset eivät ota keväällä vastaan uutta emoa. Kyttyräemo pitää tappaa ja emoton pesä yhdistää toiseen vahvaan pesään, joka hetken hyötyy lisätystä väestä. Vahvan pesän päälle laitetaan sivu sanomalehteä ja emoton pesä sen päälle. Lehden läpi hajut tasoittuvat ja väki yhdistyy vähillä tappioilla.

Mikäli heikossa pesässä on emo ja normaalit sikiöt, laita oikein vahvan pesän päälle kaksi sanomalehden sivua ja sulkuristikko ja aseta heikko kunta nyt tähän päälle. Lentoaukkoa yläpesä ei tarvitse. Pesät yhdistyvät ja useimmiten molemmat emot säilyvät ja munivat. Myöhemmin kesällä voit nostaa pesän taas omalle paikalleen.