Näytä tilaus

Heinäkuu

Heinäkuun alussa voi vielä esiintyä parveiluhaluja, mutta yleensä nyt alkaa tilanne jo helpottua.

Alkukuusta tulee ilmojen salliessa vielä runsaastikin hunajaa ja pesissä tulee olla tilaa.

Kuun puolivälissä alkaa normaalisti hunajasato jo heiketä ja tilaa tulee antaa harkiten.

Yleensä ei heinäkuun loppupuoliskolla ole pesillä mitään tehtävää ellei haeta hunajaa lingottavaksi.

Jaokkeet:

Jaokkeita voi tehdä munivien emojen avulla heinäkuun lopulle asti. Mitä myöhäisempään jaokkeet tehdään sitä vahvemmiksi ne on tehtävä. Loppukuusta tehtäville jaokkeille on eduksi, jos ne viedään omaan tarhaansa ja aloitetaan talviruokinta pienissä erissä heti. Jaokkeiden onnistuminen tulee tarkistaa viikon kuluttua tekemisestä ja tarvittaessa lisätä sikiökakku pieniin tai epäonnistuneisiin. Jos epäonnistuneeseen jaokkeeseen ei ole uutta emoa heti ei sitä voi enää odottaa, vaan jaoke on yhdistettävä toiseen.

Sadonkorjuu:

Ensimmäisiä yksittäisiä hunajakakkuja voi halutessaan hakea jo kesäkuussa. Heinäkuun lopulla on kuitenkin yleensä jo runsaasti hunajaa peitettynä ja voidaan tehdä ensimmäinen isompi sadonkorjuu. Kun kakusta on 2/3 osa peitetty, eikä hunaja roisku kevyellä ravistelulla tai kakun kyljelleen laitolla on hunaja kypsää.

Yleensä aloittelija poistaa mehiläiset hunajakakuilta harjaamalla. Jos sato on loppu, alkaa nopeasti ryöstö. Sen kyllä oppii kun se ensimmäisen kerran yllättää. Helpointa harjaus onkin vähän heikommalla kelillä, kun mehiläiset eivät kunnolla lennä. Poistettavat laatikot / kakut kannattaa nostaa pesän taakse ja sulkea pesä ja vasta sitten harjata mehiläiset juoksulaudalle pesän eteen. Näin ei harjata samoja kavereita moneen kertaan ja suututeta niitä. Kannattaa ottaa yksi tyhjä laatikko, johon laitetaan levyn alle ryöstäjiltä suojaan harjatut kakut.

On hyväkin ottaa ensimmäiset hunajaosastot pois heinäkuun loppupuolella. Näin pesä saadaan pienemmäksi ilmojen jäähtyessä ja mehiläisten vähetessä niiden on helpompi kypsyttää loput hunajat.

Talveen valmistautuminen:

Vanhan kirjatiedon mukaan heinäkuun 20. päivä alkaen munituista munista tulee kevääseen asti eläviä talvimehiläisiä. Tämä on tärkeää muistaa. Kuitenkin sato alkaa monesti heiketä jo kuun puolivälistä ja siten sikiöinti heiketä. Jos tehdään loppukuusta jaokkeita, on huomattava että, nuoret sikiöt ovat jo pois emäpesän talvipallosta.  Monena vuonna se suurin talvimehiläisten sikiöinti tapahtuu heinäkuun lopulla ja elokuun alussa.

Se miten mehiläiset talvehtivat on yksi tärkeimmistä kannattavuus tekijöistä ammatti hoidossa. Keskimääräinen talvitappio on Suomessa yli 15 %. Minusta se on ammattihoidossa sietämätön taso. Poikkeus tapauksesta selvitään, mutta pitkällä aikavälillä tappiot tulisi saada alle viiden prosentin.

Heinäkuussa talveen valmistautuminen tarkoittaa valmistautumista elokuussa tapahtuvaan sadonkorjuuseen ja ruokinnan aloittamiseen ja punkin torjuntaa. Aikainen ruokinta ja punkintorjunta ovat erittäin tärkeitä hyvälle talvehtimiselle.