Varroapunkin torjunta -välttämätön toimi josta ei saa tinkiä.

Varroapunkin torjuntaan tarvitaan vähintään kaksi täydentävää menetelmää tuloksen varmistamiseksi; elokuun torjunta ja myöhäistorjunta. Tässä artikkelissa pyrimme esittelemään käytettävät menetelmät.

Elokuun torjunta tehdään heti sadonkorjuun jälkeen.

Elokuussa on pesissä sikiöitä (joiden suojissa punkit lisääntyvät) ja tämä huonontaa tulosta ja edellyttää pitkäaikaista torjuntaa. Elokuussa voidaan käyttää muurahaishappoa tai tymolia.

Tymol on helppo, nopea ja turvallinen tapa.
Pesän takaosaan laitetaan kehien päälle tymoltyyny. Se haihtuu usean viikon ajan torjuen punkeista noin 80 %.

Tymoltyynyjä on 12 ja 17 g painoisia.
12g on oikea annos Langstroth-osastoa kohti. Kaksi osastoinen pesä tarvitsee siis kaksi tyynyä.
17 g on sopiva annos kahdelle Farrar-osastolle. tymol ei aiheuta emotappioita, mutta se ei tehoa sisuspunkkiin, joka on sekin Suomessa melko yleinen.

Muurahaishappo:

Muurahaishappo pistekäsittelynä.
Nestettä annostellaan wettex liinaan (tiskirätti). Sopiva liinan koko on 10 x 15 cm. Liina asetetaan kehien päälle pesän takaosaan. Liinalle annostellaan 65% muurahaishappoa neljä kertaa kolmen päivän välein.

Annostus:
yksiosastoiset LS pesät 25 ml
kaksiosastoiset LS pesät 40 ml
kaksi farrar osastoa 33 ml

Neljä kertaa kolmen päivän välein on tärkeää, koska happo vaikuttaa vain hetken kerrallaan. Sikiöistä kuoriutuu uusia punkkeja päivittäin ja uusintakäsittely pitää tapahtua ennen kuin punkit menevät uudestaan sikiöiden turviin lisääntymään.

Happoa käsitellessä tulee noudattaa varovaisuutta ja käyttää vähintään kumikäsineitä.

Muurahaishapolla saadaan noin 80 % teho

Happoliina.
Happoliina on pitkäaikaiskäsittely, joten se riittää kerran tehtynä. Liinan voi tehdä itse laittamalla muovipussiin liinan tai vaipan, mutta valmiitakin on myynnissä.

Pussi leikataan auki yläreunasta ja se asetetaan kehien päälle siten, että happo haihtuu pesän takaosaan. Liinaa vedetään jollakin apuvälineellä (pinsetit, pihdit) ulos noin 3 cm. Työssä on ehdottomasti käytettävä suojakäsineitä ja muita tarvittavia suojavälineitä. Pesuvettä on varattava lähelle. Haihdunta kohta ei saa olla esteenä mehiläisten kulkuun ruokintalaatikkoon. Haihduntaa voi säädellä vetämällä liinaa pussista ulos enemmän tai vähemmän kuin 3 cm. Haihduntaan vaikuttaa sää ja pesän koko, sekä kehien päällä olevan mehiläistien korkeus. Reilun viikon päästä (sokeria lisättäessä) voi tarkistaa haihduntaa ja ottaa tarvittaessa pussin pois ja jättää lopun hapon haihtumaan ilman pussia.


Myöhäistorjunnassa, kelien ollessa lähellä nollaa, käytetään oksaalihappoa


Koska elokuun torjunta antaa vain 80% tehon on torjunta viimeisteltävä myöhäistorjunnalla.

Litraan lämmintä vettä sekoitetaan 1 kg sokeria ja 75g oksaalihappoa. Happo ei säily liuoksena kovin pitkään vaan muuttuu mehiläisille myrkylliseksi. Tästä syystä liuos kannattaa valmistaa korkeintaan pari päivää etukäteen. Liuosta ei saa keittää koska silloinkin se muuttuu mehiläisille myrkylliseksi.

Liuosta annostellaan 4 ml per miehitetty kakkuväli mehiläisten niskaan.

Torjunta suoritetaan marras- joulukuussa kuussa, jolloin pesissä ei ole normaalisti sikiöitä.

Paras keli on lähellä nollaa, tai pikku pakkasella. Silloin mehiläiset ovat sen verran tiiviissä pallossa, etteivät ehdi lennellä haalareihin ja hangelle niin paljon työn aikana.

Sikiöttömässä pesässä oksaalihappotiputus antaa 90 % tehon.

Kevät torjunta:
Joinakin vuosina punkit lisääntyvät normaalia enemmin ja tilannetta on tarkkailtava vaikka punkkiverkolla laskemalla luontaista kuolevuutta. Keväällä voi käyttää oksaalihappotiputusta heti puhdistuslennon jälkeen ja/tai muurahaishappo pistekäsittelyä kerran tai kaksi toukokuussa, kun lämpötila on 10 – 20 astetta.

Lisäksi kannattaa aina leikata pesistä peitettyjä kuhnurikennoja pois. Sillä tavalla jopa puolitetaan punkkien lisääntyminen kesän aikana