Tee itse oma saippua

Mesimestarille on tullut myyntiin runsas valikoima saippuamassoja oman saippuan valmistamiseen.

Itse tehty saippua on uniikki ja käytännöllinen lahja jouluksi, syntymäpäiväksi tai muina merkkipäivinä. Koululaisille luokan omat saippuat ovat oiva keino tienata luokkareissuun tuloja.

Onko saippuamassasta saippuan teko sitten kauhean työlästä? No ei todellakaan! Siihen pystyvät lapsetkin – turvallisuussyistä tietysti mieluummin aikuisen seurassa.

Käytännössä saippuamassa vaan sulatetaan, lisätään tuoksuja tai värejä oman maun mukaan, kaadetaan muottiin ja annetaan jäähtyä. Saippua on valmis käytettäväksi heti kovettumisen jälkeen, eli parissa tunnissa.

Glyseriinipohjainen saippua sisältää pesevien aineiden lisäksi ihoa suojaavia ja kosteuttavia aineita, kuten mm. sheavoita, macadamiaöljyä tai vuohenmaitoa. Hoitavaa vaikutusta voit lisätä, sekoittamalla massaan omia suosikkiöljyjä tai hunajaa. Yhdistämällä erilaisia tuoksu- tai eteerisiä öljyjä ja värejä, voit saavuttaa lukuisia mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Saippuaan voi lisätä vielä kuivattuja kukkia, kuorivia ainesosia, kuten kahvinpuruja tai suolaa, sekä kimaltavia kosmetiikkalaatuisia mica-jauheita tai glittereitä.

Jaamme tässä artikkelissa pari yksinkertaista reseptiä, antaakseen ideoita tai vinkkejä alkuun pääsemiseksi. Sen jälkeen voit vapaasti alkaa kokeilemaan omia yhdistelmiä.

Rauhoittava laventelisaippua

◆ 0,5 kg Kirkasta saippuamassaa

◆ 0,5 tl Hoitavaa öljyä oman ihotyyppisi mukaan (esim. aprikoosinsiemenöljy, macadamiapähkinän öljy, tai manteliöljy)

◆ 2-5 ml Laventelin eteeristä öljyä

Violettia saippuaväriä halutun sävyn mukaan

◆ Kuivattuja laventelinkukkia

Kirkkaasta saippuamassasta saat hienon läpikuultavan violetin saippuan. Samalla reseptillä voit tehdä laventelisaippuaa myös valkoisesta saippuamassasta.

Esivalmistelu:

Laita kaikki ainesosat ja työvälineet valmiiksi käden ulottuville. Aineiden lisäksi tarvitset veitsen massan paloitteluun, sulatusastian joko vesihauteeseen tai mikroon, (kattilan ja vettä, jos sulatat vesihauteessa), kertakäyttöisen puulastan tai metallilusikan sekoittamiseen, muotit.

Valmistus: Paloittele massa ja sulata joko mikrossa tai vesihauteessa. Vältä sulatuksen aikana liiallista sekoittamista tai kiehahtamista, ettei saippuaan tulisi kuplia. Seuraa sulavaa massaa huolellisesti, älä kuumenna liikaa. Sulaneeseen massaan lisätään öljy, väri ja tuoksu, jonka jälkeen massaa sekoitetaan varovasti mutta huolellisesti. Eteeristä öljyä kannattaa lisätä maltillisesti, aloittaen pienemmästä määrästä. Seuraavaksi kaada massa muotteihin ja lisää kuivatut kukat jo hieman jähmettyneiden saippuapalojen pintaan painamalla niitä kevyesti. Anna saippuoiden jäähtyä joko huoneenlämmössä tai laita viileään jäähtymisen nopeuttamiseksi (esim. jääkaappiin tai ulos talvella). Irrota saippuapalat muoteista vasta silloin, kun massa on kunnolla jäähtynyt ja kovettunut. Saippuan voit ottaa käyttöön heti tai paketoida lahjaksi.

Hunajainen vuohenmaitosaippua

◆ 0,5 kg Vuohenmaito-saippuamassaa

◆ 0,5 tl Mesimestarin hunajaa

◆ 3-5ml Hunaja-tuoksuöljyä

Lisäksi voit käyttää keltaista saippuaväriä halutun sävyn mukaisesti.

Valmistamiseen voit käyttää laventelisaippuan ohjeita.

Aktiivihiili-saippua ongelmaiholle

◆ 0,5 kg Aktiivihiili -saippuamassaa

◆ 2-5 ml Eteeristä öljyä (Mänty, laventeli)

Aktiivihiili on syväpuhdistava ainesosa, teepuuöljy taas on tunnettu antibakteerisista ominaisuuksistaan.

Jos haluat kuorivaa saippuaa, voit lisätä 1-2 tl kahvinpuruja, hienoa suolaa tai muita hienojakoisia kuorivia ainesosia.

Vinkki: Kauraleseillä saat saippuaan erittäin hellävaraisen kuorivan vaikutuksen. Hoitavaa vaikutusta pystyt tehostamaan lisäämällä saippuamassaan kosteuttavia öljyjä (max 1 tl/1kg) tai Mesimestarin hunajaa.

Hoitava saippua kuivalle iholle

◆ 0,5 kg Macadamia-saippuamassaa

◆ 5-10 ml Appelsiinin eteeristä öljyä

Oranssia saippuaväriä

◆ Kuivattuja kukkia tai muita koristeita.

Macadamiapähkinän öljy on nopeasti imeytyvä pehmittävä ja kosteuttava öljy. Se on erinomainen valinta ikääntyneelle ja kuivalle iholle. Hoitavan vaikutuksen lisäämiseksi sulaneeseen massaan voi lisätä vielä 0,5 tl öljyä, kuten aprikoosikivi- tai manteliöljyä.

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä ilahduttamaan perhettäsi ja kavereita uusilla askartelutaidoillasi ja yllättämään heidät ihan itse tehdyillä saippuoilla. Voit jakaa innokkuuttasi myös kavereille, lahjoittamalla heille Saippuan askartelupaketin.