Hunajan sopimustuotanto ja hunajatiliasiakkuus

Sopimustuotanto

Mesimestari tekee rajoitetusti tuottajasopimuksia. Näissä sopimuksissa Mesimestari sitoutuu markkinoimaan tuottajan sadon tai osan siitä. Tuottaja vastaavasti sitoutuu myymään satonsa, tai sovitun osan siitä Mesimestarille.  Sopimuksesta on hyötyä molemmille. Tuottajalla on varmuus hunajan menekistä ylituotantotilanteessakin ja Mesimestari saa varmuudella hunajaa vähäisemmänkin tarjonnan aikana.
Sopimustuottajat ovat etuasemassa hunajatilityksiä tehtäessä. Tilitysaikataulu vaihtelee menekin ja varastotilanteen mukaan. Sopimustuottaja voi hankkia tarvikkeita ja esim. talviruokintasokerit hunajatiliin. Tällöin laskut kuitataan tuoduista tai tulevista hunajista.

Tällä hetkellä solmimme rajoitetusti sopimuksia satokaudelle 2021.
Tiedustelut Tj Juha Nuutero 0400-523188

Hunajatiliasiakkuus

Otamme hunajaa vastaan myös hoitajilta, joilla ei ole sopimusta. He voivat hankkia tarvikkeita ja ruokintasokeria hunajatiliin. Tämä tarkoittaa, että tarvikkeet kuitataan maksetuksi tuoduista tai tulevista hunajista. Hunajatiliasiakkaiden hunajat tilitetään normaalisti rahassa vasta kun sopimustuottajien hunajat on myyty ja tilitetty. Kuitenkin niukempina satovuosina tämä saatetaan tehdä aikaisemmin.

Toimitusohjeet

Muoviastiat:
Hunaja tulee pakata elintarvikekäyttöön tarkoitettuihin muoviastioihin, joissa on ehjä ja tiivis kansi, koska kyseessä on elintarvike astioiden tulee olla myös siistejä ulkopuolelta.
Minimikoko on 20 l eli noin 28 kg astia. Suosittelemme Mesimestarin myymiä 28 kg saaveja. Niitä on helppo käsitellä ja pinota. Niissä on myös erittäin tiiviit ja useita käyttökertoja kestävä kansi. Kansien pitää olla tiiviitä ja ehjiä, koska astioita ei tyhjennetä heti, vaan ne saattavat joutua odottamaan tyhjennystä useita kuukausia ja hunaja voi ottaa ilmasta itseensä kosteutta. Pääsääntöisesti tuottaja tuo hunajat Mesimestarille itse. Mesimestarilla astiat nostetaan EUR-lavalle ja kokonaisuus punnitaan jonka jälkeen lavaan/astioihin merkitään tuottajan nimi ja päivämäärä. Tuonnista tehdään myös vastaanottopöytäkirja, johon tiedot merkitään.
Kun astiat aikanaan tyhjennetään, punnitaan tyhjät astiat saman lavan kera ja näin saadaan hunajista nettopaino.  Tyhjät astiat pestään, kuivataan ja merkitään edelleen asiakkaan nimellä. Pesusta veloitetaan 1,- € /kpl ja asiakas saa noutaa astiat tai ne voidaan toimittaa matkahuollolla takaisin asiakkaan lukuun. Useimmilla homma hoituu samalla, kun asioidaan muutenkin.
Huomaathan, että tyhjennys järjestys ei ole tilitys järjestys.

Pientuottajien hunajia Mesimestarin varastossa

Tynnyrit:
Isommat hoitajat laittavat hunajan usein tynnyreihin. Tynnyrin pitää olla kokonaan aukeava ja siinä tulee aina käyttää kertakäyttöistä, vahvaa ja elintarvikekelpoista tynnyrisäkkiä.
Tynnyrisäkki laitetaan puhtaan ja kuivan tynnyrin sisälle siten, että sen reunat taitetaan tynnyrin ulkopuolle ja kiristetään siihen täytön ajaksi pesien siirtoon tarkoitetulla liinalla. Tynnyri täytetään noin 10-5 cm vajaaksi ja tynnyrin päälle asetetaan hieman tynnyrin suuaukkoa isompi muovi. Tynnyrisäkistä saa leikattua useamman päälimuovin. Sen jälkeen asetetaan kansi paikolleen ja kiristetään se pannalla. Jos tynnyrit tuodaan tai noudetaan lavoilla, pitää lavojen olla ehdottomasti virallisia euro-lavoja, jotta ne kestävät varastoinnin lavahyllyssä. Kaksi tynnyriä / eur-lava.
Mesimestari voi noutaa isommat (yli 4000 kg) erät tuottajalta, riippuen matkasta ja ajankohdasta.

Tynnyriin pakattua hunajaa.

Laatuvaatimukset.

Hunajan tulee täyttää lain ja asetusten vaatimukset. Tuotannossa ei saa käyttää antibiootteja, eikä kiellettyjä punkintorjunta-aineita.
Mesimestari valvoo jäämiä säännöllisin testein ja hoitaja on vastuussa tuottamastaan hunajasta. Sallittuja ovat Tymol, oksaalihappo ja muurahaishappo ohjeiden mukaan käytettynä.
Kosteuden tulee olla alle 18 %. Kosteammat erät pitää merkitä ja mainita asiasta tuodessa. 19-20 % kosteus saatetaan hyväksyä poikkeustapauksessa.
Hunajasta tulee olla poistettu isommat vahanmurut. Liian tarkkaa siivilöintiä ei kannata tehdä, koska Mesimestarilla kuitenkin kaikki erät siivilöimään. Tällä käytännöllä varmistamme, että hoitajat eivät joudu lämmittämään hunajaa siivilöinnin takia. Kaikkinainen lämmitys ja lämpimänä pito vähentää hunajan entsyymejä. Jos on riittävän suuri selkeytysastia, jossa hunaja voi selkeytyä (vahat nousevat pintaan), voidaan hunaja siirtää kuljetusastioihin ilman siivilöintiä.

Poikkeavat erät kuten tattarihunaja tulee lingota erikseen. Tattari on hyvää erikoishunajaa, joka kuitenkin maustaa pieninäkin määrinä hunajan hyvin erimakuiseksi verrattuna normaaliin suomalaiseen luonnonkukkahunajaan ja aiheuttaa asiakkaissa epätietoisuutta. Suosittelemme tattarihunajan myymistä erikseen erikoistuotteena.