Hunajan sopimustuotanto ja hunajatiliasiakkuus

Sopimustuotanto

Mesimestari tekee rajoitetusti tuottajasopimuksia. Näissä sopimuksissa Mesimestari sitoutuu markkinoimaan tuottajan sadon tai osan siitä. Tuottaja vastaavasti sitoutuu myymään satonsa, tai sovitun osan siitä Mesimestarille.  Sopimuksesta on hyötyä molemmille. Tuottajalla on varmuus hunajan menekistä ylituotantotilanteessakin ja Mesimestari saa varmuudella hunajaa vähäisemmänkin tarjonnan aikana.
Sopimustuottajat ovat etuasemassa hunajatilityksiä tehtäessä. Tilitysaikataulu vaihtelee menekin ja varastotilanteen mukaan. Sopimustuottaja voi hankkia tarvikkeita ja esim. talviruokintasokerit hunajatiliin. Tällöin laskut kuitataan tuoduista tai tulevista hunajista.

Hunajalla on nyt kysyntää, joten teemme mielellämme uusia sopimuksia.
Tiedustelut Tj Juha Nuutero 0400-523188

Hunajatiliasiakkuus

Ostamme hunajaa myös hoitajilta, joilla ei ole sopimusta. Hunajasta maksetaan kauden tilityshinnan mukainen, kilpailukykyinen korvaus. Vaihtoehtoisesti hunajalla voi hankkia tarvikkeita ja ruokintasokeria hunajatiliä käyttämällä. Tämä tarkoittaa, että tarvikkeet kuitataan maksetuksi tuoduista tai tulevista hunajista.

Emme ylenkatso pieniäkään määriä, joten tiedustele rohkeasti asiasta. Voit kysyä lisätietoa soittamalla myymäläämme: 040 663 6630.

Toimitusohjeet

Lataa Mesimestarin hunajan toimitusohjeet PDF-tiedostona.

Muoviastiat:
Hunaja tulee lähtökohtaisesti pakata Mesimestarin virallisiin 28 kg saaveihin. Viralliset saavimme ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä ja soveltuvat muutoinkin hunajan toimittamiseen. Niitä on helppo käsitellä ja pinota. Niissä on myös erittäin tiiviit ja useita käyttökertoja kestävä kansi. Kansien pitää olla tiiviitä ja ehjiä, koska astioita ei tyhjennetä heti, vaan ne saattavat joutua odottamaan tyhjennystä useita kuukausia ja hunaja voi ottaa ilmasta itseensä kosteutta. Pääsääntöisesti tuottaja tuo hunajat Mesimestarille itse. Mesimestarilla astiat nostetaan EUR-lavalle ja kokonaisuus punnitaan, jonka jälkeen lavaan/astioihin merkitään tuottajan nimi ja päivämäärä. Tuonnista tehdään myös vastaanottopöytäkirja, johon tiedot merkitään.


Kun astiat aikanaan tyhjennetään, punnitaan tyhjät astiat saman lavan kera ja näin saadaan hunajista nettopaino.  Tyhjät astiat pestään, kuivataan ja merkitään edelleen asiakkaan nimellä. Virallisten saavien pesusta ei veloiteta toistaiseksi mitään. Muiden astioiden pesusta veloitetaan 1,50 € /kpl. Jos toimitukseen on käytetty muita kuin virallisia astioita, asiakas voi noutaa astiat tai ne voidaan toimittaa matkahuollolla takaisin asiakkaan lukuun. Virallisia hunajasaaveja käytettäessä puhtaat saavit annetaan mukaan jo hunajan toimituksen yhteydessä. Useimmilla homma hoituu samalla käynnillä muun asioinnin ohessa. Huomaathan, että tyhjennysjärjestys ei ole tilitysjärjestys.

Pientuottajien hunajia Mesimestarin varastossa

Tynnyrit:
Isommat hoitajat laittavat hunajan usein tynnyreihin. Tynnyrin pitää olla kokonaan aukeava ja siinä tulee aina käyttää kertakäyttöistä, vahvaa ja elintarvikekelpoista tynnyrisäkkiä.
Tynnyrisäkki laitetaan puhtaan ja kuivan tynnyrin sisälle siten, että sen reunat taitetaan tynnyrin ulkopuolle ja kiristetään siihen täytön ajaksi pesien siirtoon tarkoitetulla liinalla. Tynnyri täytetään noin 10-5 cm vajaaksi ja tynnyrin päälle asetetaan hieman tynnyrin suuaukkoa isompi muovi. Tynnyrisäkistä saa leikattua useamman päälimuovin. Sen jälkeen asetetaan kansi paikolleen ja kiristetään se pannalla. Jos tynnyrit tuodaan tai noudetaan lavoilla, pitää lavojen olla ehdottomasti virallisia euro-lavoja, jotta ne kestävät varastoinnin lavahyllyssä. Kaksi tynnyriä / eur-lava.
Mesimestari voi noutaa isommat (yli 4000 kg) erät tuottajalta, riippuen matkasta ja ajankohdasta.

Tynnyriin pakattua hunajaa.

Laatuvaatimukset.

Hunajan tulee täyttää lain ja asetusten vaatimukset. Tuotannossa ei saa käyttää antibiootteja, eikä kiellettyjä punkintorjunta-aineita.
Mesimestari valvoo jäämiä säännöllisin testein ja hoitaja on vastuussa tuottamastaan hunajasta. Sallittuja ovat Tymol, oksaalihappo ja muurahaishappo ohjeiden mukaan käytettynä.
Kosteuden tulee olla alle 18 %. Kosteammat erät pitää merkitä ja mainita asiasta tuodessa. 19-20 % kosteus saatetaan hyväksyä poikkeustapauksessa.
Hunajasta tulee olla poistettu isommat vahanmurut. Liian tarkkaa siivilöintiä ei kannata tehdä, koska Mesimestarilla kuitenkin kaikki erät siivilöimään. Tällä käytännöllä varmistamme, että hoitajat eivät joudu lämmittämään hunajaa siivilöinnin takia. Kaikkinainen lämmitys ja lämpimänä pito vähentää hunajan entsyymejä. Jos on riittävän suuri selkeytysastia, jossa hunaja voi selkeytyä (vahat nousevat pintaan), voidaan hunaja siirtää kuljetusastioihin ilman siivilöintiä.

Poikkeavat erät kuten tattarihunaja tulee lingota erikseen. Tattari on hyvää erikoishunajaa, joka kuitenkin maustaa pieninäkin määrinä hunajan hyvin erimakuiseksi verrattuna normaaliin suomalaiseen luonnonkukkahunajaan ja aiheuttaa asiakkaissa epätietoisuutta. Suosittelemme tattarihunajan myymistä erikseen erikoistuotteena.