Mehiläishoidon aloittaminen -aloittelijan perustarvikkeet

Meitä lähestytään aika ajoin kysymyksellä “Olen aloittamassa mehiläishoidon harrastuksena, mitkä ovat välttämättömimmät tarvikkeet ensimmäisenä vuotena?” Halusimme koostaa listan, josta löytyy meidän mielestämme tärkeimmät tarvikkeet mehiläishoitoharrastuksen aloittamiseen. (Artikkelin lopusta löydät tuotteet listattuna lyhyesti myöhempää tarkistusta varten)

Vinkkejä mehiläisten hankintaan löydät tästä artikkelistamme.

Pesä.

Mehiläisiä varten tarvitset pesän, joka koostuu seuraavista elementeistä riippumatta pesän valmistusmateriaalista; Pohja, katto, sekä osastot joko Langstroth- tai Farrar-koossa. Osastoja suosittelemme hankkimaan vähintään 3 Langstroth- tai 4 Farrar-osastoa.

Lisäksi tarvitset osastoihin niihin sopivat kehät, helpointa on ensimmäisenä vuotena ostaa valmiiksi kootut sekä langoitetut kehät niin et joudu heti hommaamaan myös kehälankaa, holkkeja ynnä muita tarvittavia työkaluja kokoamiseen. Kehiin tarvitset vahapohjukkeet avustamaan mehiläisten kennon rakennusta, pohjuke ohjaa mehiläisiä rakentamaan suoria kennostoja, jotka helpottavat hoitajan pesäntarkastustyötä huomattavasti.

Suosittelemme aloittelijoille myös sulkuristikkoa, sen käyttö ei ole pakollista, mutta jos haluat käyttää sadonkorjuussa esimerkiksi mehiläispakoa on se välttämättömyys. Sulkuristikolla rajataan emon muninta pesän alaosaan, näin ollen tiedät aina mistä osastosta emon pitäisi löytyä. Muita tarvittavia varusteita pesään on lentokiila ja hiirieste.

Esimerkkejä tuotteista alla.

Hoitotarvikkeet.

Mehiläishoitaja tarvitsee pesällä ollessaan ainakin savuttimen, jolla hän rauhoittaa pesän asukkaat ennen pesän avaamista. Savun haju saa vartijamehiläiset varoittamaan mahdollisesta metsäpalosta jonka seurauksena pesässä olevat mehiläiset imevät itseensä mahdollisimman paljon hunajaa pesän hylkäämisen varalta. Savuttimeen tarvitset myös polttoainetta, joka on vihannesjätteestä puristettuja pellettejä. Näitä pellettejä käyttäessäsi syttypalat tai levy auttaa huomattavasti sytyttämistä.

Hoitaja tarvitsee myös pesällä ollessaan pesätaltan. Taltalla mm. irroitetaan mehiläisten yhteen kittaamat pesälaatikot toisistaan, “tiivistetään” kehiä pesälaatikon sisällä, poistetaan villirakennetta yms. Käyttötarkoituksia on yhtä paljon kuin käyttäjiäkin, erittäin monikäyttöinen työkalu siis. Näitä löytyy usean mallisia ja kokoisia, valitse käteen parhaiten sopiva malli.

Suojavarusteet.

Huom! Mikään suojavaruste ei anna 100% suojaa mehiläistenpistoilta. Hoitaja on aina itse vastuussa omasta suojaamisestaan. Mehiläisistä ja hoitotavoista riippumatta on vaikeaa hoitaa mehiläisiä saamatta yhtään pistosta kesän aikana. Jokainen hoitaja löytääkin itselleen sopivan suojavarusteiden määrän.

Suoja-asujakin löytyy monenlaisia eri malleja. Asuja on aina pelkästä suojahupusta, ilmastoituun koko haalariin asti. Sovittamalla ja kokeilemalla hoitaja löytää itselleen mieluisan. Sama pätee suojahanskoihin.

Sadonkorjuu

Sadonkorjuu on se mehiläishoitajan odotetuin työvaihe. Sadonkorjuuseen aloittava hoitaja tarvitsee ainakin harjan jolla on harjaa mehiläiset pois hunajakakuilta, kuorimahaarukan tai veitsen, linko (aloittavilla mehiläishoitajilla voi olla myös yhteinen linko, näin aloituskustannukset saadaan pysymään matalina) hunaja irroittamiseen hunajakakuista sekä erilaisia saaveja, astioita mihin hunaja saadaan varastoitua.

Lopuksi vielä tärkeimmät tuotteet mehiläisharrastuksen aloittamiseen listattuna.

 • Katto
 • Pohja (lentokiila,hiirieste
 • 3 Langstroth-osastoa tai 4 Farrar-osastoa
 • Sulkuristikko
 • Suoja-asu
 • Käsineet
 • Savutin
 • Savuttimen polttoaine tai syttylevy
 • Pesätaltta
 • Harja
 • Kehät, vahat, kehälanka
 • Liima (pesien kokoamiseen polyuretaaniliima)